Kuivatut keltuaiset – Yemas de huevo curadas

Tämä kokeilu muutaman vuoden takaa on jäänyt itselle mieleen yhtenä mainioimmista ja erikoisimmista tavoista valmistaa kananmunia. Pitääkin taas laittaa työlistalle näiden valmistus.

Monenlaisista erikoisuuksista on tullut luettua ja ihmeteltyä mutta tämä on yksi niistä joka pysäytti allekirjoittaneen jo hetkeksi aikaa raapimaan päätään. Vaan niinpä siinä kävi että alkuhämmästyksen jälkeen tämä suorastaan vaati tulla kokeilluksi myös kotikeittiössä. Kyseessä siis ovat ilmeisesti hyvinkin perinteiset espanjalaiset herkkupalat, suolatut ja kuivatut keltuaiset:

Yema de huevo curadas

Ensin valmistetaan suolausseos  suhteella 1/3 sokeria ja 2/3 suolaa. Seosta kaadetaan sopivan astian pohjalle noin sentin kerros. Suolaseoksen päälle asetellaan varoen erittäin tuoreista munista erotellut keltuaiset. Me olemme siitä onnellisessa asemassa että omista kanoista saa vaikka samana aamuna munittuja munia, joiden keltuainen on erittäin napakka ja kestää paremmin käsittelyä kuin useamman viikon kennossa maanneiden kaupan munien. Myös kaikki päivänsä vapaana pihamaalla tepastelevien  ja ruokansa itse etsivien kanojen munimien keltuaisten väri on radikaalisti kauniimpi kuin häkkikanan tuotoksissa.

yolk1 (1)

Keltuaiset peitetään varoen suolaseoksella ja astia siirretään kylmään viikoksi. Viikon kuluttua keltuaiset nostellaan varovasti seoksesta ja rapistellaan ylimääräinen suola pois. Kääritään yksitellen harsopussukoihin ja ripustetaan toiseksi viikoksi jääkaappiin kuivumaan lisää. Harson puuttuessa kuivuvat mainiosti myös parin taitellun talouspaperin palasen välissä. Valmiit keltuaiset ovat napakoita ja muistuttavat olemukseltaan hyvin paljon kuivattuja aprikooseja. Suola-sokeriseos kannattaa rapistella tarkoin pois.

yolk2

Seuraava ajatus onkin luonnollisesti että mihinkäs näitä sitten voi käyttää. Maistelun ja nettivinkkien perusteella vaikka raastettuna keitetyn parsan päälle, pasta-annoksiin viimeistelyksi, sillivoileivän terästeeksi ja mihin vain nyt mielikuvitus antaa myöden. Itse ehdin kokeilla vasta parsan päällä voin ja sitruunamehutirauksen kaverina ja voin suositella täysin varauksetta. Maku on erittäin herkullinen ja hienovarainen, odotin paljon intensiivisempää makukokemuksta mutta tämä on todella miellyttävän makuista. Rakenne on vähän toffeemaisen tahmea mutta keltuaisten raastaminen onnistui silti mainiosti ihan tavallisella karkealla raastimella.

3 kommentit

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: