Pickled eggs – etikkamunat

Etikkamunat - Pickled Eggs

Blogin uusintastartin ensimmäiseksi artikkeliksi valitsin vanhan artikkelin, josta aikanaan tuli koko blogin haetuin ja luetuin resepti. Kyseessä ovat tietenkin etikkamunat. Äskettäin hankitun uuden kanaparven myötä olemme pikkuhiljaa hukkumassa muniin, joten tämäkin toimi yhtenä pontimena kaivaa vanhat vastahanka.fi varmuuskopiot naftaliinista ja ottaa etikkamunaresepti taas hiottavaksi.

Etikassa lilluvat kovaksikeitetyt kananmunat lienevät monelle tuttuja brittipubeista ja Simpsoneiden Moen baarista, mutta harva näitä on oikeasti maistanut. Mikä on sääli, sillä kyseessä on erinomainen tapa valmistaa ja säilöä kananmunia. Nämä kirpeän etikkaiset ja juuri omaan makuun maustetut munat sopivat erittäin hyvin esimerkiksi savuliha-perunasalaatin sekaan tai grilliruokien lisukkkeeksi, eivätkö maistu ollenkaan huonoilta kylmän oluenkaan kanssa. Maku on pirteä ja mausteeksi käy melkein mikä tahansa. Vaikeinta onkin löytää juuri omaan makuunsa sopiva mutta silti riittävän hapan liemisekoitus, moni internetistä löytyvä resepti on varsin makea tai erittäin voimakkaasti etikkainen. Etikkaa tosin on pakko olla ihan säilyvyyden vuoksi aika runsaasti.

Omat kokeiluni ovat pohjautuneet oheiseen reseptiin. Suolaa ei resepteissä yleensä ole lainkaan mutta itse olen sitä ropauksen lisännyt niin ei tarvitse sitten valmiiden munien päälle enää ripotella.

Pickled eggs – etikkamunat

Etikkaan säilötyt kananmunat

Ainekset

  • puoli litraa vettä

  • litra 5% viinietikkaa. Riisiviinietikka on neutraalein, mallasviinietikka perinteisin mutta mitä vain voi kokeilla. Väkiviinaetikka tulee laimentaa 50/50 vedellä.

  • rkl sokeria

  • 2 tl suolaa

  • mausteita reilulla kädellä. Chiliä, tuoretta inkivääriä, pippuria, laakerinlehtiä, mitä vain haluat!

Ohjeet

  • Munat keitetään kovaksi, n. 12 minuuttia. Kuoritaan. Tsekkaa kuorintavinkit sivun alalaidasta!
  • Liemen keittoon riittää muutama minuutti
  • Munat sekä liemi mausteineen siirretään sopiviin, puhtaisiin lasipurkkeihin
  • Kannet kiinni ja kuukaudeksi kylmään!

Parhaiten onnistunut erä sisälsi em. perusliemen lisäksi runsaasti tuoreita, kotimaisia chilejä. Rocotoja, jalapenoja ja yksi ”maailman tulisin chili”, Naga Morich halkaistuna antoivat 20 munan satsille oikein mukavan poltteen ja erinomaisen maun!

Etikkamunat säilyvät tietojeni mukaan syömäkelpoisina jopa vuoden päivät, mutta oman kokemukseni mukaan ovat parhaimmillan 1-3 kuukauden kypsyttelyn jälkeen. Väittävät näiden säilyvän ihan huoneenlämmössä mutta minusta makukin on kyllä parempi jääkaappiviileänä.

Kananmunien kuorimisvinkit

Keitettyjen munien kuorimiseen löytyy kymmeniä vinkkejä ja idioottivarmoja ohjeita. Totuus kuitenkin on, että mikäli muna päättää olla luopumatta kuorestaan siististi, ei mitään ole tehtävissä vaan käsillä on tuota pikaa munankuorisilppua ja valkuaisen riekaleita.
Ensimmäinen muistettava asia on, että aivan tuoreissa munissa kuori on tiukemmassa. Viikon-parin vanhat ovat yleensä helpommin kuorittavia.
Aika usein toimiva konsti on heti keittämisen jälkeen kaataa vesi pois ja antaa kuumien munien jäähtyä kuivana ensin pari minuuttia ja vasta sen jälkeen kaataa päälle niin kylmää vettä kuin hanasta tulee. Ja vaikka vaihtaakin pari kertaa lämmennyt vesi kylmempään. Tämän jälkeen vesi pois ja kuivaa munat pyyhkeeseen niin kuori irtoaa helposti ainakin hieman todennäköisemmin.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: