Kalaliemi

Joskus ennen muinoin, eli 80 -luvulla ja sitä ennen oli aivan arkipäivää lähes joka taloudessa valmistaa kalakeitto hankkimalla kokonainen kala, joka perattiin ja keitettiin rangasta ja roippeista ensin kalaliemi. Nykyään taitaa iso osa myydystä kalasta olla ihan ymmärrettävästi valmiiksi perattua mutta kokonaisena kalan saa edelleen edullisemmin ja bonuksena huomattavasti maukkaamman liemen ja sitä kautta keiton.

Tätä mainiota, samalla ruokahävikkiä vähentävää käytäntöä kannattaa suosia edelleen. Itse olen valitettavasti laiminlyönyt viime vuosina harrastusta ja käyttänyt lähes yksinomaan valmiita fondeja. Äskettäin kuitenkin ryhdistäydyin. Sain käsiini tuoreita mateita, jotka fileroin ja heitin ylijäämät kattilaan mausteiden ja nuukahtaneen purjosipulin kanssa. Kolmen vartin rauhallinen kiehuttelu ja valmista tuli. Perusaineksia liemessä ovat sipulit, pippurit ja laakerinlehti. Suolaa maistamalla sopivasti.

Klassiseen kalaliemen reseptiin kuuluvat sipulin lisäksi myös porkkana ja juuriselleri. Yrteistä ehdottomasti persilja. Tilli kannattaa tässä yhteydessä jättää voimakkaan ominaismakunsa pois ja lisätä vasta mikäli sitä haluaa esimerkiksi kalakeitossa käyttää. Tillitön kalaliemi on monikäyttöisempää raaka-ainetta esimerkiksi erilaisille kalan kastikkeille ja muille kalaresepteille. Hyvän kalaliemen tekee vielä paremmaksi aavistus happamuutta ja valkoviiniloraus on siihen erinomainen vaihtoehto.

Itse suosin lienten keitossa yleensä isoja määriä, vähintään viiden litran kattiloita ja keitän lopuksi valmiin liemen hyvin tiiviiksi. Voimakas liemi on kätevää säilöä pakastamalla jääpalamuoteissa, tällöin jatkokäyttökin on helppoa aina tarpeen mukaan.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: