kamararaksut

Kamararaksut – rapeata possunnahkaa

Possun kamarasta valmistetut snacksit ovat maailmalla suosittuja ja tunnetaan mm. nimillä pork rinds, cracklings tai chicharrones. Suomessa aika harvinainen herkku, mikä on possunsyöjien valtakunnalle melkein häpeä. Etnokaupoista löytää toisinaan eri valmistajien tuotteita, sekä aasialaisista että Viron ja Venäjän suunnan tuotteita myyvistä puodeista kannattaa katsella. Kamararaksut ovat  työläitä mutta kuitenkin aika yksinkertaisia ja helppoja valmistaa.

Valmistus

Nahka puhdistetaan mahdollisimman tarkoin rasvasta, keitetään n. 90 minuuttia isoina paloina. Keitinvesi vaihdetaan ensimmäisen kiehautuksen jälkeen ja tässä vaiheessa voi vielä huuhtaistakin kaiken irtoavan saostuman pois paloista. Keiton jälkeen valutetaan vesi pois ja laitetaan kamarat kylmään jäähtymään yön yli. Kuuma, juuri keitetty kamara repeää helposti joten kannattaa käsitellä varovasti.

keitetty
Keitetyt, jäähtyneet kamarat joista rasvat on kaavittu pois.

Seuraavana päivänä jäähtyneet kamarat puhdistetaan huolella. Paloihin vielä jäänyt rasva irtoaa aika mukavasti ison lusikan syrjällä tai veitsellä raaputtamalla. Mikäli rasvaa jää paljon, ei raksuista tule rapeita vaan muhjuisia rasvapalleroita. Pieni määrä ei haittaa, mutta optimaalista olisi saada kaikki pois. Kun rasvat on raaputeltu, kamara leikataan n. puolikkaan tulitikkuaskin kokoisiksi palasiksi ja kuivataan erittäin kuivaksi. Alkuun esimerkiksi kiertoilmauunissa +50 asteessa muutama tunti ja sitten leivinpaperin päällä ilmavasti aseteltuna vaikka jääkaapin päällä jokunen päivä. Hyötykasvikuivuri toki lienee paras vaihtoehto. Kaikki vesi pitää saada pois, muuten öljy räiskyy ja roiskuu paistettaessa tai menee koko homma kokonaan pieleen jos nestettä on jäänyt tarpeeksi.

Rutikuivaksi kuivatut kamaranpalat ovat valmiita rasvakeittoon.
Rutikuivaksi kuivatut kamaranpalat ovat valmiita rasvakeittoon.

Kuivatut sipareet säilyvät jonkin aikaa vaikka paperipussissa jääkaapissa tai pakastimessa, ennen paistoa pitää vain vielä varmistaa että ovat todella kuivia. Paistaminen onkin sitten nopeaa hommaa, kun öljy on kuumaa (n. 180 astetta), heitetään pieni kourallinen raksuja kiehumaan ja nostetaan ne valumaan paperin päälle heti kun ovat pullahtaneet lopulliseen kokoonsa. Tähän ei mene kuin muutamia sekunteja. Sanovat ettei kannata päästää ruskistumaan ainakaan kovin pitkään, muuttuvat kuulemma sitkeäksi. . Omaa kokemusta tästä ei vielä ole kun kyseessä oli ensimmäinen kokeilu. Alkuun kannattaa laittaa vain ihan muutama raksu niin näkee mistä hommassa on kyse. Ohut nahanpala turpoaa öljyssä valtavasti joten kattila on äkkiä täynnä raksuja ja vesi kielellä herkkuja valmistava ahmatti hädissään. Valmiit kamararaksut ovat ilmavia ja rapeita, eivät yhtään rasvaisen tai sitkeän oloisia. Lopuksi snäksit sitten maustetaan popcorn -tyyliin suolalla ja omilla suosikkimausteilla. Chiliä ei sovi unohtaa! Eikä olutta! Paljon olutta!

1 kommentti

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: