Kokonaisena grillattu karitsa

Monivuotinen haaveeni toteutui tänä kesänä kun sain vihdoin aikaiseksi järjestää perheelle ja ystäville ruoka-aiheisen ohjelmanumeron juhannusaatoksi. Ja mikäpä sen mukavampaa kuin koko päivän kestävä kokonaisen karitsan paisto avotulella. Aivan äskettäin televisiossa esitetty Veikko Huovisen Lampaansyöjien elokuvaversio ei ainakaan vähentänyt mielenkiintoani kokonaisena kypsennettyyn lampaaseen. Aikanaan jo Asterixeista kipinää saanut ajatus paistaa kokonainen ruho nuotiolla alkoi realisoitua viime syksyn teurastusten yhteydessä kun pakastin yhden pienen (n. 12 -kiloisen) karitsanruhon kokonaisena.

Internetin kätköistä löytyi jos jonkinlaista varrasrakennelmaa aina hienoista moottoroiduista kaupallisista ratkaisuista kotikutoisempiin, jollaiseen minäkin lopulta päädyin. Parinkymmenen minuutin nakertelun jälkeen syntyi erittäin simppeli ja edullinen varras. Osat sai rautakaupasta parillakympillä ja työkaluiksi riittivät pora ja laikkakone.

varras
Viritelmäni koko komeudessaan. Pyöreätä putkea, lattaterästä ja vaijerisakkeleita. Parit mutterit ja pakoputken kiinnike sitomaan lampaan selkäranka putkeen.
varras2
Lähikuvaa putken liitoksesta. Tuollaisella sakkelilla saa jalkoja varten tehdyt lattatuet helposti niin tiukkaan että paistia on mahdollista pyöritellä tulen yllä.

Karitsa pujoteltiin vartaaseen, jalat kiristettiin lattojen väliin ja selkäranka putkeen. Pikkuisen jouduimme käyttämään rautalankaa joten parantelun varaakin vartaan rakenteessa on. Hieroimme mausteita myös sisäpuolelle, sekä heittelimme kokonaisia sipuleita ja perunoita vatsaonteloon. Lopuksi ompelimme vatsan kiinni puuvillanarulla, tähän tarkoitukseen sopivan neulan tein 1.5mm rautalangasta taivuttamalla. Kuvassa näkyy myös jokaisessa keittiössä välttämättömiä ruuanlaittovälineitä kuten peltisakset ja johdonkuorintapihdit.

ompelu

 Ennen grilliin nostoa vielä viimeiset tarkistukset, pienet janojuomat ja juhlallinen hetki olikin jo käsillä.

Lopuksi tarkistetaan viellä kiinnitykset ja valmistaudutaan nostamaan paisti tulille.
Lopuksi tarkistetaan viellä kiinnitykset ja valmistaudutaan nostamaan paisti tulille.

Mausteseoksen valmistin oliiviöljystä ja appelsiinimehusta, sekä erittäin runsaasta määrästä tuoreita yrttejä. Minttu ja oregano ovat itsestäänselvyyksia, samoin kuin valkosipuli ja pippuri. Suolaa saa olla aika tavalla, eikä ole ollenkaan liioittelua hieroa ihan kuivaa suolaa lampaan pintaan kauttaaltaa, niin sisä- kuin ulkopuolelle.

valelu
Tätä hommaa jatketaan sitten 6-10 tuntia, grillin roihuista riippuen. Kokkipartiolla pitää ehdottomasti olla riittävästi juotavaa varattuna, sillä nestehukka on etenkin Juhannuksena vakava asia.

Vaikka tulen kanssa pitää näinkin haasteellista lihanpalaa valmistaessa olla erityisen varovainen niin olimme tällä kertaa vähän liiankin tarkkoja lämpötilojen kanssa ja paistin sisään kätketyt sipulit ja perunat jäivätkin raaoiksi. Paistamiseen vierähti liki 10 tuntia, joka on muiden lähteiden mukaan varsin pitkä aika joten ensi kerralla olemme hieman rohkeampia ja käytämme isompaa liekkiä jo alusta alkaen. Kuvassa oleva grilli muuten valmistui juuri tähän tarpeeseen, muut taloudestamme löytyvät paistopaikat jäivät auttamatta pieniksi joten laikkakoneen suosiollisella avustuksella tyhjä peltitynnyri kierrättyi mainioksi varrasgrilliksi tuossa tuokiossa.

2 kommentit

    1. Aika hyvin kypsyi, hiukan olisi saanut pitää isompaa tulta koko ajan. Tämä oli aika pienilihainen karitsa, isommassa varmaan voi tulla paistien kanssa vähän ongelmia.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: