Silver Spoon – italialainen keittokirja

Keittokirjafriikkinä tulee osteltua aika usein mielenkiintoiselta tuntuvia keittokirjoja. Etenkin verkkokauppojen selaaminen aiheuttaa usein heräteostoksia ja nykyään onkin mahdollista tehdä erittäin edullisia löytöjä koska moni ulkomainen kauppa toimittaa kirjat Suomeenkin jopa kokonaan ilman toimituskuluja. Erittäin suositeltavina ostopaikkoina mainittakoon Adlibris, Awesomebooks ja Book Depository. Olen yrittänyt etsiä eri ruokakulttuureista mahdollisimman päteviä yleiskatsauksia antavia kirjoja ja Italiasta paras tähän mennessä vastaan tullut kirja on ehdottomasti Silver Spoon. Samaa mieltä ovat myös asiantuntijat, sillä kyseisestä kirjasta on ilmestymisensä vuonna 1950 jälkeen otettu lukemattomia uusintapainoksia ja verkosta löytyy paljon opusta ylistäviä kirjoituksia.

Paras puoli tässä kirjassa on reseptien yksinkertaisuus ja järkevyys. Jäsentely on rakennettu sekä ruokalajeittain että raaka-aineittain ja herkulliset kuvat ja toimiva hakemisto täydentävät kokonaisuuden. Niissä ei kikkailla vaan kaikki tuntuu olevan harkittua ja tarkoituksenmukaista, usein raaka-aineita ja mausteita on reseptissä vain muutamia mutta lopputulos yllättää maukkaudellaan joka kerta. Tämä on ainoita kirjoja jossa jokainen kokeilemani resepti on ollut vähintääkin onnistunut, ellei peräti erinomainen. Kirja kattaa koko Italian ja läpi käydään kutakuinkin kaikki kuviteltavissa olevat raaka-aineet ja ruokalajit, mutta taiten jäsenneltynä ja järjestettynä. Yli 1200 sivua ja 2000 reseptiä ei tunnu ollenkaan liian isolta määrältä kirjan hyvin suunnitellun rakenteen vuoksi vaan inspiraatiota kokkailuun löytää helposti kirjaa selailemalla.

Kokeiltu esimerkkiresepti:

Lihaliemessä ja paistista irtoavissa herkullisissa aromeissa muhivat perunat kypsyvät suussa sulaviksi...
Lihaliemessä ja paistista irtoavissa herkullisissa aromeissa muhivat perunat kypsyvät suussa sulaviksi…


Resepti

SHOULDER OF LAMB Á LA BOULANGÉRE

eli karitsan lapaa ja perunoita

kilo perunoita

puoli kiloa sipulia viipaleina

2 valkosipulin kynttä pilkottuna

kilon pala luutonta lampaan lapaa

puoli litraa liha- tai kasvislientä

suolaa ja pippuria

1 rkl tuoretta timjamia

voita

Ohueksi viipaloidut perunat ladotaan sipulin ja valkosipulin kanssa kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Väliin ripotellaan suolaa, pippuria ja timjamia. Suolattu ja pippuroitu karitsan lapa laitetaan perunoiden päälle, pintaan tehdään pari viiltoa. Voita muutama reilu nokare paistin pinnalle. Liemi kaadetaan vuokaan ja vuoka uuniin 200 asteeseen. Puolen tunnin kuluttua peitetään vuoka foliolla ja jatketaan paistamista 30-45 minuuttia.

Paistin valmistuttua annetaan vielä levähtää folion alla vartin verran.

Helppoa, nopeaa ja herkullista!

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: