Villiyrtit, Vuohenputki

Marjojen ja sienten poiminta on ollut kansallisurheilunomainen harrastus Suomessa ja iät ja ajat ja viime vuosina myös mausteyrttien ja villivihannesten käyttö on alkanut kehittyä jo jonkinlaiseksi muoti-ilmiöksi. Aihe on ollut jo vuosia mielessä mutta vasta äskettäin intouduin viimeinkin hiukan perehtymään erilaisiin pihapiiristä löytyviin syötäviin kasveihin. Ensimmäinen uusi tuttavuus on vuohenputki, jota kasvaakin meillä (ja hyvin monella muullakin pihalla) melkeinpä riesaksi asti. Kyseessä kun on voimakkaasti levittyvä maanpeittokasvi joka tukahduttaa muut kasvit helposti alleen.

Vuohenputken tunnistaminen

Vuohenputken varma tunnistaminen on ehdottoman tärkeää, sillä kasvin voi periaatteessa sekoittaa yhteen myrkyllisimmistä kasveistamme, myrkkykeisoon. Vaikka erehtyminen ei ole todennäköistä kasvien selkeiden kasvupaikka- ja tuntomerkkierojen vuoksi, on oltava huolellinen. Vuohenputki tosiaan kasvaa puutarhoissa ja aina tiheinä mattomaisina kasvustoina. Mainittu myrkkykeiso vaatii erittäin märän ympäristön ja usein kasvaakin rantakaislikossa tai suoalueiden reunamilla.

Isossa lehdessä näkyy hyvin toispuoleisuus, josta vuoheen viittaava nimikin tulee. Lehti muistuttaa muodoltaan hieman vuohen sorkkaa.
Isossa lehdessä näkyy hyvin toispuoleisuus, josta vuoheen viittaava nimikin tulee. Lehti muistuttaa muodoltaan hieman vuohen sorkkaa.
Vuohenputken varresta lähtee 3 lehteä, jotka puolestaan haarautuvat kolmeen osaan. Varsi on kourumainen, ohut ja vaalea, aivan tyvessä on punaista.
Vuohenputken parhaat tuntomerkit ovat varresta lähtevät 3 lehteä, jotka puolestaan haarautuvat kolmeen osaan. Varsi on kourumainen, ohut ja vaalea, aivan tyvessä on punaista.

Vuohenputki ruokapöydässä

Vuohenputken maku on mieto ja oikein miellyttävä, hiukan persiljainen. Kasvi sopii vaikkapa sellaisenaan sopivaksi silputtuna salaatteihin ja voileipiin, soseutettuna salaatinkastikkeen tai peston joukkoon tai vaikkapa runsain mitoin annosteltuna kasvislasagnen täytteeksi. Maku on sen verran miellyttävä että käyttökohteiden valikoima on oikeastaan vain kokkailijan mielikuvituksesta kiinni. Parhaiten syötäväksi soveltuvat nuoret, juuri aukeamassa olevat lehdet ja vanhemmiten maku huononeekin selvästi.

Vuohenputkipasta:

 • vuohenputken nuoria lehtiä tuopillinen
 • oliiviöljyä n. desi
 • loraus sitruunamehua
 • suolaa, pippuria
 • valinnaista yrttiä, esimerkiksi nokkonen sopii mainiosti

Ainekset soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi, paksuksi kastikkeeksi ja maustetaan. Sose sekoitetaan kypsäksi keitetyn kuuman tuorepastan joukkoon ja nautitaan. Ei paljon simppelimmäksi kesäruoka muutu. Päälle voi halutessaan ripotella vielä parmesaania.

Rohkeasti siis puutarhaa tonkimaan, mutta olkaa huolellisia. Aivan kuten sienten kanssa, herkullisia makuelämyksiä löytyy mutta kasvit pitää aina tunnistaa varmasti ennen ruokapöytään tuomista. Googlen kuvahakua kannattaa käyttää ja erilaisia kuvia vertailla kun on mielestään löytänyt vuohenputkikasvuston, ellei sitten satu saamaan kasvia jo tuntevaa kaveria mukaan yrttiretkelle.

Nuoren vuohenputken lehdet ovat supussa. Tässä vaiheessa saattaa kasvin tunnistaminen olla hankalampaa kuin täysikasvuisena.
Nuoren vuohenputken lehdet ovat supussa. Tässä vaiheessa saattaa kasvin tunnistaminen olla hankalampaa kuin täysikasvuisena, mutta maku on juuri parhaimmillaan.

7 kommentit

 1. Viime kesänä keksin kasvin ja me syömme kukkapenkin vuohenputkenlehteä nimellä “salaattia talon takaa ” ja tänään

  aloitimme tämän salaattikauden , terveisiä Vatulasta. Kukkapenkki ei tullut kitketyksi, mutta tasapaino jokin.

  1. Hauska sattuma, mekin maistelimme juuri tänään kevään ensimmäiset vuohenputket suoraan nurmikon laitamilta. Huomenna voisikin tehdä oikein salaatit.

 2. Miksi missään ei sanota,mille vuohenputken lehdet tuoksuu? Kukkapenkisdsäni on ilmeisesti vuohenputkea (kuvien perusteella).Olen poisrepiessäni kiinnittänyt huomiota hyvään tuoksuun,joka siitä lähtee.Onko kyseessä siis vuohenputki vai joku muu?

  1. Minusta vuohenputki ei tuoksu juuri miltään, ei ainakaan niin että kitkiessä nousisi tuoksu nenään.

   Arktiset Aromit -sivun mukaan esimerkiksi tosi varaarallinen myrkkykeiso tuoksuu: “Sen sijaan myrkkykeison tuoksu ja maku ovat miellyttävät.” Minusta näitä kahta on silti tosi vaikea sekoittaa keskenään, ovat ihan eri näköisiä.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: