Kang Kung, Vesipinaatti ja fermentoitu katkaraputahna

Vesipinaatti joka tunnetaan myös päivänsinenä (engl. Morning Glory) on kaakkois-aasian vihannes. Muita nimityksiä maasta ja alueesta riippuen ovat kangkung, kang kong ja phak bung. Suomenkielisenä käyttäisin nimenomaan vesipinaattia koska tuo päivänsini viittaa aivan eri kasviin, joka lienee myrkyllinenkin. Sekaannus johtunee siitä että näiden kukat muistuttavat toisiaan.

Kasvi on kotiseuduillaan erittäin voimakaskasvuinen, jopa ongelmaksi asti. Tämän vuoksi sen viljelystä on paikoin suunniteltu jopa nälänhädän selättäjää. Omassa kasvihuoneessa en saanut viime kesänä mitään päätähuimaavaa kasvua aikaan mutta ihan mukavia pensaita kuitenkin. Lämpöä, vettä ja reippaasti lannoitusta niin parissa ämpärissä kasvattaa koko kesän tarpeisiin rapsakkaa, hyvin miedon makuista kasvista wokkiruokien höysteeksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_aquatica

Kangkung Goreng

on ilmeisesti aika perusresepti vesipinaatille monessa kaakkoisaasian maassa. Tämä nimenomainen resepti on malesiasta mutta lähes identtisiä tuotoksia on thairuokaakin käsittelevissä kirjoissa ja verkkosivuilla.

Fermentoitu katkaraputahna – trassi

Välttämätön ainesosa tässä on myös kaikkein omintakeisin ja haastavin ns. länsimaiseen makuun tottuneille. Tätä voimakasta, ensi alkuun luotaantyöntävää ainesta ei juuri tapaa edes meikäläisissä thairavintoloissa, mutta suosittelen kyllä rohkaisemaan mielensä ja kokeilemaan.

kapi
trassi tunnetaan myös mm. nimillä kapi, belacan ja mam ruoc

Trassi on siis katkaraputöhnää joka valmistetaan kuivaamalla suolattuja katkarapuja tropiikin lämmössä viikkotolkulla. Välillä suola-rapuseos ajetaan myllyn läpi hienommaksi ja hommaa jatketaan kunnes lopputuloksena on tummanharmaa tasainen voimakkaasti tuoksuva massa. Noin niinkuin karkeasti kuvailtuna. Tarkemmin ottaen prosessi on fermentoimista, eli hapatusta. Ravut eivät siis mätäne tai pilaannu syömäkelvottomiksi vaikka meikäläisen nenä alkuun muuta väittäisikin. Tässä on kyse ihan samasta asiasta kuin voimakkaissa juustoissa tai hapansilakoissa, opitusta mausta. Ruuanlaitossa käytettynä trassi antaa erittäin miellyttävän täyteläisen maun, mutta vaatii toki totuttelua. Ja voi sen reseptistä poiskin jättää ja käyttää vaikka kiinalaista osterikastiketta tai vain suolaa tilalle sopivan määrän, lopputulos on ihan erilainen mutta hyvä silti. Reseptissä on myös kuivattuja katkarapuja, jotka ovat erittäin suolaisia ja tuoksahtavat ensikertalaisen nenään akvaariokalanruualta. Niitäkin kannattaa kokeilla mikäli mieli on avoin ja sattuu etnokaupasta löytymään. Voi jättää poiskin ja käyttää tilalla vaikka ihan normaaleja tuoreita rapuja, mutta suosittelen ihan vilpittömästi kokeilemaan.

250g / oikein reilu nippu vesipinaattia. Tämä menee paistaessa pieneksi, eli saa olla paljon.

1 salottisipuli

pari valkosipulin kynttä silputtuna

pari tulista chiliä

1 rkl kuivattuja katkarapuja, liotetaan kiehuvan kuumassa vedessä 10 minuuttia ennen käyttöä

vajaa rkl edellämainittua katkaraputöhnää

tl palmusokeria

2rkl öljyä paistamiseen

Vesipinaatit pestään ja pätkitään sopiviksi, ehkä noin 5 sentin pätkiksi. Kaikista muista aineksista poislukien sokeri hierotaan kivimorttelissa tai tehosekoittimessa karkea tahna. Mikäli haluaa hieman lisää raikkautta makuun, voi pienen pätkän inkivääriä jauhaa myös sekaan.

Wokki kuumaksi, maustetahnaa paistellaan öljyssä minuutti-pari koko ajan sekoitellen ja lopuksi sekaan vesipinaatti, sokeri ja pieni liraus vettä, sen verran ettei pala pohjaan. Annetaan hautua minuutti, kannenkin voi laittaa siksi aikaa päälle.

Sekoitellaan vielä huolella ja tarjotaan riisin kera. Nenäänsä nyrpistelevät jääkööt nälkäisiksi.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: