RAAKAA LIHAA – tartarpihvi

Tartarpihvi on liharuoka yksinkertaisimmillaan, eikä valmistuskaan vaadi muita välineitä kuin terävän veitsen ja leikkuulaudan. Lihan pitää olla ehdottoman hyvää ja raikkaan tuoksuista. Mikään vakuumipussissa omissa mehuissaan muhinut lihanköntti ei tähän käy, vaan tuotteen pitää olla kirkkaan värinen ja korkealaatuinen. Nenä ja silmä kertoo kyllä onko laatu riittävä raakana nautittavaksi.

Tartar -“taikinaan” laitan useimmiten naudan sisäpaistia, joka on sopivan kalvotonta ja jänteetöntä lihaa. Filee toimii myös mainiosti toki. Lihan hienontamiseen on useampia eri koulukuntia, jotkut jauhavat kerran tai kaksi lihamyllyllä ja toisen raaputtavat pakastimessa kohmeiseksi jäähdytetyn lihan poikkisyyhyn veitsenterällä. Minä olen suosinut fiiliksen mukaan vähän rouheamman lopputuloksen antavaa metodia, jossa liha ensin viipaloidaan poikkisyyhyn mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, sitten viipaleet suikaleiksi ja lopuksi niin pieneksi kuutioksi kuin saa. Ja viimeistelyksi vielä hakataan veitsellä kunnes massa on sopivan hienoa. Lihamyllyä käyttäessäni olen valinnut aika karkean terän / reikälevyn.

Perinteiset mausteet ovat suola ja pippuri, mutta muutaman viimeisimmän kerran olen käyttänyt jostain italialaisesta keittokirjasta bongaamaani vinkkiä ja lorauttanut sekaan hieman oliiviöljyä ja puolisen teelusikallista raastettua sitruunankuorta per puoli kiloa lihaa. Sitruuna raikastaa makua todella mukavasti.

Tartarpihvi suorastaan vaatii seurakseen kaikenlaista etikkaista, kaprikset, suolakurkut, punajuuret ja sipulisilppu ovat melkeinpä välttämättömiä. Ja erittäin tuore munankeltuainen pitää ehdottomasti olla!

Juomaksi jääkylmä olut ja vielä kylmempi vodkasnapsi.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: